روش های درمان اعتیاد

روش های درمان اعتیاد

فهرست مطالب

با پردیس کلینیک آشنا شوید

آیا اعتیاد درمان پذیر است؟


علیرغم اینکه اعتیاد یکی از پیچیده ترین بیماری ها می باشد چنانچه فرد تمایل واقعی به درمان داشته و این امر برایش ارزشمند باشد و با روش درست پیش رود قطعا درمان می گردد، در حالیکه در مورد برخی از بیماری ها متاسفانه چنین مسئله ای دیده نمی شود. در مقابل، در صورتیکه فرد هنوز به تشخیص درستی نرسیده باشد، به عمق مشکلات و عوارض ناشی از اعتیاد خود واقف نگردیده، تمایل واقعی جهت درمان نداشته و حتی به ادامه روند اعتیاد خود بیشتر تمایل داشته باشد، متاسفانه هرگونه اقدام درمانی بی نتیجه خواهد بود.

البته در موارد نادری بدلیل پیچیدگی های خاص روانی، اعتیاد یا بیماریهای زمینه ای و جسمی امکان درمان وجود نداشته و تنها با برخی از داروهای خاص سعی در کنترل اعتیاد یا کاهش آسیب های آن می شود.

لازم به ذکر است علم درمان اعتیاد، دانش جدید و نوپایی در دنیا بوده و تعدد و تنوع مواد اعتیاد آور در ایران و تفاوت آن با کشورهای دیگر، استفاده از منابع پزشکی خارجی را در این زمینه محدود نموده است.

از این رو درمان اعتیاد یکی از دشوارترین و پیچیده ترین موارد درمانی در علم پزشکی بوده و موفقیت درمان تنها با آمیزه ای از علم، تجربه، هنر، عشق، صبر و تعهد کادر درمانی در قالب یک کار گروهی منسجم حاصل می گردد که تحقق این همه متاسفانه کمتر به چشم می خورد.

آگاهی کامل فرد از مراحل مختلف درمانی قبل از اقدام به درمان نقش بسیار مهمی در کسب نتیجه مطلوب درازمدت دارد، در مقابل آسان گرفتن امر درمان و اقدام به درمان بدون بررسی و مطالعه کافی منجر به بروز ناکامی های مکرر در درمان این معضل و نهایتا بروز یاس و نا امیدی از درمان میگردد. در حالیکه چنانچه درمان بدرستی شروع شده و ادامه یابد، یک بار اقدام کافی است تا بیمار را به نتیجه مطلوب برساند.

روش های درمان اعتیاد

برای مثال متادون یک داروی اعتیاد آور است که مصرف بلند مدت و غیر اصولی آن برای افراد اعتیاد شدیدی ایجاد می کند. به همین خاطر افرادی که اقدام به مصرف متادون کرده اند، می بایست در سریع ترین زمان ممکن برای کاهش عوارض مصرف این دارو، اقدام به ترک متادون (به ترک متادون) کنند. متادون یک داروی شیمیایی است که برای کاهش درد تجویز می شود.

آیا درمان اعتیاد را می توان تضمین نمود؟

درمان اعتیاد شامل دو بخش عمده درمان وابستگی جسمی (که اصطلاحا به آن سم زدائی می گویند) و درمان وابستگی روانی می باشد که مهمترین بخش آن می باشد. در درمان وابستگی جسمی پزشک نقش عمده را داشته ولی در درمان وابستگی ذهنی و روانی بیمار نقش اصلی را ایفا می نماید. البته در درمان وابستگی روانی، پزشک آگاه و مجرب می تواند راهکارهای متعددی را به فرد ارائه نماید تا وابستگی فرد را رفع نماید ولی چنانچه فرد پس از سم زدائی در پی شرکت در برنامه های آموزشی فوق نبوده و یا آنها را در عمل بکار نبندد متاسفانه احتمال عود بالا خواهد بود (چرا که رمز موفقیت در انجام دادن است نه دانستن). از اینرو تضمین سم زدائی تا حدود زیادی بعهده پزشک ولی تضمین درمان کامل عمدتاً در دست خود بیمار است و با شناخت نسبی از بیمار و سایر مسائل مهم در ابتدای درمان که مشاوره ترک اعتیاد (به مشاوره رایگان ترک اعتیاد) است ،تا حدودی می توان نتیجه نهایی درمان را پیش بینی نمود.

ترک مواد مخدر با چه علائم جسمی و روانی همراه است؟

بدنبال قطع مصرف مواد مخدر در فردی که اعتیاد به این مواد دارد علائم متعددی بروز می کند که اصطلاحا به آن سندرم محرومیت (Withdrawal Syndrome) گفته می شود. این سندرم شامل:

درد عضلانی استخوانی، بیخوابی، بیقراری، عطسه، آبریزش بینی، خمیازه، اسهال، تهوع و استفراغ، بی اشتهایی، ضعف و بیحالی، پرش اندامها، احساس سرما و گرما، لرز، تعریق، تپش قلب، اشک ریزش، درد شکم، هذیان، پرخاشگری و وسوسه به مصرف مواد می باشد. شدت علائم فوق در افراد مختلف متفاوت بوده و تحمل آنها بدون اقدامات درمانی صحیح بسیار دشوار می باشد.

اعتیاد یک بیماری است که باید به صورت کاملا اصولی و تحت نظر پزشک درمان شود. در صورتی که این بیماری با روشی غیر اصولی درمان شود، ممکن است عوارض زیادی را برای فرد در پی داشته باشد. امروزه در کلینیک های ترک اعتیاد(به ترک اعتیاد)، درمان اعتیاد با روش های مختلفی انجام می شود.

مهم نیست که تا چه اندازه درگیر اعتیاد شده اید. به هر حال باید بدانید که اعتیاد مشکلات جسمی و روحی بسیار زیادی برای شما و حتی خانواده شما ایجاد می کند. بنابراین، لازم است که حتما در سریع ترین زمان ممکن اقدام به درمان اعتیاد کنید. اگر بر این باور باشید که اعتیاد فقط یک بیماری است، می توانید خیلی راحت تر اقدام به ترک اعتیاد کنید.

انواع درمان اعتیاد

شاید بسیاری از افرادی که قصد ترک اعتیاد را دارند، شنیده باشند که اعتیاد یک بیماری است؛ اما متاسفانه هنوز باورهایی در جامعه وجود دارد که نشان می دهند اعتیاد یک بیماری نیست! به هر حال باید همیشه در نظر داشته باشیم که اعتیاد فقط یک بیماری قابل درمان است و می توان با روش های مختلفی بیماری اعتیاد را درمان کرد.

برای درمان اعتیاد می توان از داروهای مختلفی استفاده کرد؛ اما استفاده از این داروها زمانی اثربخشی خواهد داشت که زیر نظر پزشک تجویز و مصرف شوند. در حال حاضر روش های مختلفی برای درمان بیماری اعتیاد وجود دارد که در ادامه آن ها را ذکر می کنیم.

  • درمان اعتیاد در خانه: بسیاری از افراد بر این باور هستند که می توانند بیماری اعتیاد را در خانه درمان کنند؛ اما متاسفانه با توجه به اعتیاد شدیدی که در بدن فرد مصرف کننده وجود دارد، درمان اعتیاد در خانه امکان پذیر نیست و ممکن است که مشکلات جدی را برای فرد ترک کننده ایجاد کند. به همین خاطر درمان اعتیاد در خانه جزء روش های درمانی غیر متعارف و غیر اصولی است!
  • درمان اعتیاد با طب سنتی: طب سنتی با ارائه تدابیری همواره به درمان بیماری اعتیاد کمک کرده است. افرادی که قصد دارند اعتیاد خود را درمان کنند، می توانند از داروهایی که طب سنتی به آن ها پیشنهاد می کند، استفاده نمایند. استفاده از اسپند، استفاده از دمنوش های مختلف مانند دمنوش بابونه، دمنوش آویشن و … در درمان اعتیاد موثر هستند.
  • درمان اعتیاد با مصرف بعضی از داروها: این روش یک روش کاملا غلط است! البته در صورتی که فرد به صورت خودسرانه اقدام به مصرف بعضی از داروها برای ترک اعتیاد و درمان اعتیاد خود کند. معمولا افرادی که به صورت خوددرمانی قصد درمان بیماری اعتیاد را دارند، می خواهند با مصرف بعضی از داروها مانند متادون اعتیاد خود را درمان کنند؛ اما جالب است که بدانید خود متادون هم جزء داروهای اعتیاد آور محسوب می شود.
  • درمان اعتیاد با مراجعه به کلینیک های ترک اعتیاد: بهترین روش برای درمان اعتیاد این است که افراد به یکی از کلینیک های ترک اعتیاد معتبر در کشور مانند کلینیک ترک اعتیاد(به کلینیک ترک اعتیاد) پردیس کلینیک مراجعه کنند و مراحل مربوط به درمان بیماری اعتیاد خود را از طریق یک کلینیک انجام دهند. در کلینیک های ترک اعتیاد سعی می شود که به تمامی جوانب ترک اعتیاد پرداخته شود تا عوارض کوتاه مدت و بلند مدت اعتیاد کاهش پیدا کند.
تضمین درمان اعتیاد
انواع درمان اعتیاد

آیا ترک اعتیاد می تواند سلامتی فرد را به خطر اندازد؟

درمان وابستگی جسمی به مواد مخدر که اصطلاحاً سم زدائی نامیده شده و در جامعه به ترک اعتیاد معروف است در مواردیکه بیمار تحت ارزیابی صحیح پزشکی و آزمایشات لازم انجام نگرفته و یا استانداردهای مراقبتهای پزشکی و پرستاری رعایت نشود می تواند با خطرات جدی همراه باشد، در غیر اینصورت سم زدائی، سلامتی فرد را مورد تهدید قرار نمی دهد. سم زدائی از نظر علمی عبارتست از بکار بردن روشهایی که به بیمار کمک نماید تا دوره ترک را با حداقل علائم و بطور کنترل شده و بی خطر پشت سر گذارد.

لازم به ذکر است ترک الکل خطرات بیشتری نسبت به ترک مواد مخدر داشته و حتی با رعایت استانداردهای پزشکی امکان تشنج، کوما و مرگ وجود دارد.

سم زدائی با چند روش علمی انجام می پذیرد؟

در حال حاضر پنج روش علمی جهت سم زدائی وجود دارد که هر یک با مزایا و محدودیت هایی همراه می باشد. این روشها عبارتند از :

روش علامتی، روش جایگزینی، روش سریع (RD) و روش فوق سریع (URD یا UROD)، که دو روش اول عمدتاً بصورت سرپایی و دو روش آخر الزاماً بصورت بستری انجام می پذیرد. علاوه بر روشهای فوق که در مرکز تخصصی نوین برای بیماران مختلف انتخاب و انجام می پذیرند، طب سوزنی نیز از روشهای علمی سم زدائی است که در موارد خاصی کاربرد دارد.

روشهای مختلف سم زدائی چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟

این روشها از نظر میزان موفقیت، سرعت بهبودی، دوره درمان و شدت علائم، نیاز به استراحت و غیبت از کار، نیاز به داشتن همراه، سرپائی یا بستری بودن و امکانات و تجهیزات لازم جهت انجامشان با یکدیگر متفاوت می باشند.

روش علامتی کم هزینه ترین روش بوده ولی در عین حال نیاز به چندین روز استراحت در منزل داشته و از آنجا که علائم جسمی و روحی درمان در برخی موارد به خوبی کنترل نمی شود از این رو برای درصد کمی کاربرد موفقیت آمیز دارد. این روش بصورت سرپائی یا بستری قابل انجام است.

روش جایگزینی چنانچه بدرستی انجام گیرد همراه با علائم بسیار خفیفی بوده و اغلب نیاز به استراحت نداشته و فرد قادر به انجام فعالیتهای روزمره میباشد. این روش نسبت به روش قبلی هزینه بالاتر و در عین حال دوره طولانی تری داشته و بهمین دلیل در صورت عدم انتخاب صحیح بیمار، موفقیت پایین تری دارد و تنها در موارد خاصی کاربرد دارد.

روش فوق سریع از نظر موفقیت و سرعت بهبودی بالاترین درصد را داشته، ضمن آنکه اغلب راحت ترین روش سم زدایی نیز میباشد ولی هزینه آن بالاتر از سایر روشها بوده و بدلیل تکنیک پیچیده و ظرافتهای خاصی که در انجام موفقیت آمیز آن وجود دارد، نیاز به دانش و تجربه بالای کادر پزشکی و پرستاری و رعایت استانداردهای خاص بیمارستانی دارد، در غیر اینصورت نه تنها درمان به موفقیت نمی انجامد بلکه میتواند با خطرات جدی نیز همراه باشد.

آیا برای همه بیماران می توان یک روش خاص سم زدائی را بکار برد؟

خیر. با توجه به آنکه بیماران مختلف از جهات متعددی با یکدیگر متفاوت بوده و در عین حال تمایلات متفاوتی برای درمان دارند برای هر بیمار خاص تنها یکی از روشهای سم زدائی بهترین روش می باشد. آگاهی بیمار از مزایا و معایب هر یک از روشهای سم زدایی و تطبیق آنها با خواسته ها و شرایط خود کمک زیادی در تصمیم گیری صحیح جهت تعیین روش مناسب و هماهنگ با نظر پزشک معالج مینماید. در این زمینه بیمار می بایست عواملی چون موفقیت، راحتی، سرعت، هزینه، کیفیت خدمات، رعایت استانداردهای پزشکی و بستری یا سرپایی بودن را مورد توجه قرار دهد. 

روش های ترک اعتیاد

البته پزشک در تشخیص روش مناسب عمدتاً موفقیت روش را مد نظر قرار می دهد چرا که هدف اصلی مراجعه کننده نیز رسیدن به نتیجه و ترک کامل است. ممکن است روشی موجود باشد که بسیار راحت و بدون علائم باشد همچون کپسولهای دست ساز حاوی مخدر موجود در بازار که ندرتاً ممکن است به سم زدایی کامل بینجامند ولی نهایتاً فرد به سم زدایی کامل نرسد، در اینصورت چنین روشی بی ارزش خواهد بود.

روش سم زدائی علامتی چگونه می باشد؟

این روش حدود ۸ تا ۱۰ روز بطول می انجامد و درطی مدت فوق با استفاده از داروهای غیر مخدر مختلف علائم جسمی بیمار کنترل می گردد. در طی روزهای اول سم زدایی معمولا از داروهای بیشتری استفاده می گردد و پس از آن داروهای مصرفی کاهش یافته و معمولا ظرف مدت ۱۰ روز، اغلب آنها قطع می گردند.

در این روش چنانچه بیمار در طی مدت درمان از ماده مخدر استفاده ننموده باشد داروی نالترکسون معمولاً در روز هفتم برای بیمار شروع میگردد (البته پس از تست مورفین و نالوکسون). در برخی از بیماران علائم ترک با این روش بخوبی کنترل نمی شود و از این رو محدودیت دارد، ضمن آنکه در برخی از موارد علائم ترک ممکن است بخوبی کنترل شود ولی بدلیل وابستگی روانی بالا ممکن است فرد در طی دوره سم زدایی اقدام به مصرف ماده مخدر نماید که در اینصورت سم زدایی موفق نخواهد بود و این رو در همه بیماران کاربرد ندارد.

ترک اعتیاد سریع یکی از روش‌هایی است که ترس را در دل افرادی می‌اندازند که به دنبال درمان اعتیاد خود هستند. از آن جایی که برای رسیدن به پاکی باید سخت‌ترین مراحل را طی کرد، ترس احتمالی برخی از افراد قابل درک است. به دلیل مشکلاتی که طی این دوره اتفاق می‌افتد، بسیاری از افراد علی ‌رغم توصیه روان پزشک از دوره درمانی خود خارج می‌شوند.
امروزه همه افراد می‌دانند که ترک اعتیاد سختی‌هایی دارد که می‌توان با روش‌های اصولی، این سختی‌ها را کاهش داد. همه مصرف کننده‌ها که قصد ترک اعتیاد را دارند به دنبال بهترین روش‌ها هستند. بهترین روش ترک اعتیاد، بستری شدن در مرکز ترک اعتیاد است. ترک اعتیاد سریع بدن با توجه به نوع مواد مصرفی و میزان مصرف زیر نظر پزشکان متخصص ترک اعتیاد انجام می‌شود. ترک اعتیاد سریع همراه با مشاوره‌های مختلف روانشناسی و روان درمانی انجام می‌شود.
در کلینیک ترک اعتیاد پردیس با بهره گیری از بهترین روان پزشکان ترک اعتیاد و روانشناسان شناختی، ترک اعتیاد سریع در بهترین شرایط انجام می‌شود.
آمارهای اوردوز ترامادول نشان می‌دهد که اغلب افراد از دستور عمل پزشک پیروی نمی‌کنند. به شکلی که با سوء مصرف این ماده، صدمات غیرقابل جبرانی به خود وارد می‌کنند. ترک ترامادول(به ترک ترامادول) امکان‌پذیر بوده و بهترین راه برای شروع ترک این ماده دریافت مشاوره از متخصصین ترک است.

ترک اعتیاد سریع

سم زدایی خون از مواد مخدر به سه شیوه فوق سریع، تدریجی و ترک اعتیاد سریع انجام می‌شود. بسته به شرایط فیزیولوژیک بدن فرد، وضعیت روانی و میزان وابستگی‌اش به مصرف مواد مخدر، هر کدام از این روش‌ها می‌توانند مناسب باشند. البته بسیاری از پزشکان سم زدایی تدریجی مصرف مواد اعتیادآور را نسبت به ترک اعتیاد سریع و ناگهانی ترجیح می‌دهند.
ترک اعتیاد سریع و فوق سریع در مدت زمان کوتاه‌تری نسبت به سم ‌زدایی عادی صورت می‌گیرد. این روش در مدت زمان کوتاه‌تری مواد مخدر را از بدن می‌زداید و علائم ترک را کاهش می‌دهد. ترک اعتیاد سریع گران قیمت و در عین حال خطرناک است. در این نوع درمان، بیمار بیهوش می‌شود و داروهایی به بدن او تزریق می‌گردند که جانشین مواد مخدر می‌شوند. این روش بیشتر برای کسانی کاربرد دارد که معتاد به هروئین و قرص‌های آرامبخش هستند. خطرات ترک اعتیاد سریع از مزایای آن بیشتر است و انجام آن معمولا توصیه نمی‌شود.
بهترین و موثرترین روش ترک اعتیاد سریع، مراجعه به یک مرکز معتبر ترک اعتیاد است. برای قدم برداشتن اصولی در مسیر ترک اعتیاد سریع، به یک کلینیک معتبر مراجعه کنید. توجه داشته باشید که با کاهش دوز مصرف انواع مواد مخدر، در همان مرحله سم زدایی بدن، فرد دچار شوک می‌شود.
در کلینیک ترک اعتیاد پردیس جدیدترین شیوه‌ها و متدهای ترک اعتیاد سریع با تجهیزات بیمارستانی و پرستاری شبانه روزی انجام می‌شود. این شیوه‌ها تحت نظر روان پزشکان متخصص ترک اعتیاد، روانشناسان و متخصصان علوم اعصاب شناختی انجام می‌شود. همچنین جلسات مشاوره روانشناسی و روان درمانی بعد از ترخیص بیمار به صورت فردی و خانوادگی ادامه خواهد داشت.

استفاده از دارو برای ترک اعتیاد سریع کار درستی است؟

دارو درمانی را معمولا در پروسه ترک اعتیاد سریع، به عنوان جایگزین ماده مخدر مورد استفاده قرار می‌دهند. برخی داروها برای کاهش علائم و عوارض ترک و درد جسمانی استفاده می‌شوند. هر یک از داروهای ترک اعتیاد اثربخشی متفاوتی دارند و برای کمک به ترک اعتیاد سریع انواع مواد مخدر تولید می‌شوند.

اما باید بدانید که داروهای ترک اعتیاد نیز باید با تجویز پزشک مصرف شوند. مصرف خود سرانه این داروها نه تنها تاثیر مثبتی نخواهد داشت بلکه اعتیاد آور است.

ترک اعتیاد

شایع ترین عوارض جانبی ترک اعتیاد سریع کدام است؟

همیشه روش‌های ترک اعتیاد، درمان در منزل و بدون نیاز به بستری شدن طرفداران بیشتری در بین مصرف کنندگان داشته است. اما در این شرایط افرادی هم وجود دارند که بارها در کمپ‌های ترک اعتیاد(به کمپ ترک اعتیاد) بستری شده‌اند و با ترک اعتیاد ناموفق مواجه شده‌اند. معمولا ترک اعتیاد سریع و اصولی در کلینیک‌های تخصصی و تحت نظر پزشک متخصص انجام می‌شود. اما اگر روند درمان ترک اعتیاد صحیح و اصولی باشد، تفاوتی ندارد که فرد بیمار بستری بشود یا نه. ترک اعتیاد سریع در کنار مزایایی که برای بیمار دارد، دارای معایب مختلفی نیز هست. در ادامه به تعدادی از مهم ترین عوارض و معایب ترک اعتیاد سریع پرداخته‌ایم:

  • حمله‌ قلبی
  • پارانویا
  • دمای بالای بدن
  • عفونت
  • تهوع و استفراغ
  • آسپیراسیون
  • خفگی
  • مرگ

ترک اعتیاد فوق سریع در چند ساعت انجام می‌شود و از هر 500 نفر یک نفر از این متد از بین می‌رود. به یاد داشته باشید که سم‌ زدایی اولین مرحله‌ ترک اعتیاد است و باید مراحل دیگر به طور پیوسته انجام شوند.

روش سم زدائی جایگزین چگونه است؟

این روش حدود ۲ تا ۴ هفته بطول می انجامد و در طی دوره فوق از داروهای مخدر یا شبه مخدر (خوراکی یا زیرزبانی) بعنوان جایگزین مخدر مصرفی بیمار استفاده می گردد. داروهای فوق در طی مدتی قطع می شوند و معمولا در هفته سوم پس از انجام تست مورفین و نالوکسون برای بیمار داروی نالترکسون شروع می گردد. کاهش دوز داروهای جایگزین شده بسیار حساس بوده و با توجه به طولانی شدن دوره درمان این روش در برخی از بیماران موفق نبوده و از این رو محدودیت دارد. این روش چنانچه بدرستی انجام گیرد با علائم جسمی خفیفی همراه می باشد. کپسولهای دست ساز موجود در بازار که اغلب بعنوان گیاهی و غیر مخدر معروف می باشند، حاوی مواد مخدر بوده و با این مکانیسم سعی در سم زدائی دارند ولی از آنجائی که ظرافتهای بسیار زیادی در موفقیت این روش وجود دارد اغلب افراد قادر به قطع کپسولهای فوق نبوده و به آنها اعتیاد پیدا می کنند. (برای مطالعه بیشتر درباره دکتر محمد مهدی کریمی(به صفحه درباره ما) )

روش سم زدائی فوق سریع چیست؟

این روش که در زبان انگلیسی Ultra Rapid Opiate Detoxification یا به اختصار URD یا UROD نامیده میشود، جدیدترین روش جهت سم زدایی مواد مخدر بوده البته بهترین روش در همه موارد نمی باشد و در همه موارد امکان پذیر نمی باشد، و به این ترتیب است که بیمار اغلب به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت در مرکز درمانی بستری گردیده و درطی ۳ تا ۴ ساعت تحت بیهوشی عمومی نه خواب عمیق که فوق العاده خطرناک است، در اتاق عمل قرار میگیرد. در طی مدت بیهوشی داروهای ویژه ای برای بیمار تجویز می گردند که منجر به بروز علائم ترک بصورت سریع و فشرده می شوند.

سم زدائی

البته بیمار در طی بیهوشی هیچگونه علامت خاصی را احساس نمی نماید. این عمل منجر به ترشح سریع مواد مخدر داخلی بدن گردیده که جایگزین مواد مخدر مصرفی بدن بیمار می گردد و تحمل بدن فرد نسبت به علائم ترک بسیار بالا می رود. در این روش بیمار بیشترین شدت علائم جسمی را در طی مدت بیهوشی سپری می نماید.

بزرگترین مزیت روش سم زدایی فوق سریع نسبت به روشهای دیگر سم زدایی میزان موفقیت آن (در مرحله سم زدایی) می باشد و درصورتیکه بدرستی انجام گیرد میزان موفقیت آن نزدیک به ۱۰۰% است. البته انجام روش سم زدائی فوق سریع نیاز به دانش و تجربه بسیار بالایی دارد، در غیر اینصورت نه تنها به موفقیت نمی انجامد بلکه می تواند با خطرات و آسیبهای جدی نیز همراه باشد. البته لازم به ذکر است روش فوق در تمامی موارد امکان پذیر نبوده و در صورتیکه بیماری زمینه ای قلبی، ریوی شدید یا برخی از بیماریهای دیگر وجود داشته باشد نمی توان به آن اقدام نمود. این روش عمدتاً در مواردی کاربرد دارد که سم زدایی با روشهای دیگر مقدور نبوده و احتمال شکست بالایی دارند.

مزایای دیگر این روش نسبت به سایر روشها سرعت بهبودی بالاتر و در اغلب موارد (نه همه موارد) و راحتی بیشتر آن است. البته باید در نظر داشت در این روش کلیه علائم در طی مدت بیهوشی از بین نرفته و بطور کلی هیچ روش سم زدایی وجود ندارد که بدون علائم باشد (و نمی توان انتظار معجزه داشت) و تبلیغاتی که راجع به این روش می شود که در طی مدت ۴ ساعت کلیه علائم از بین می رود بی پایه و اساس است.

بزرگترین مشکل در روش سم زدایی فوق سریع ضعف عمومی بدن پس ازمدت بیهوشی است که بطور متوسط ۳ تا ۵ روز ادامه دارد (در برخی موارد کمتر و در برخی موارد بیشتر است) و با گذشت زمان بهبود می یابد. بجز مسئله ضعف عمومی که در اکثریت بیماران پس از سم زدایی فوق سریع (به درجات مختلف) مشاهده می گردد، در برخی از بیماران علائم دیگری از قبیل علائم گوارشی، خمیازه، درد بدنی، بیقراری یا بیخوابی نیز به درجات مختلف دیده می شود که برای کنترل آنها داروهای موثری موجود بوده و علائم فوق اغلب برای بیمار مشکل ساز نمی باشند. شدت و نوع علائم جسمی پس از سم زدایی فوق سریع در افراد مختلف متفاوت بوده و تا حدودی قبل از سم زدایی قابل پیش بینی می باشد.

پس از انجام سم زدایی فوق سریع (در صورتیکه بدرستی انجام شده باشد) داروی نالترکسون از روز اول برای بیمار شروع گردیده و می بایست روزانه و اغلب بمدت یکسال مصرف شود. یکی از راههای تشخیص اینکه UROD درست انجام شده است یا خیر این است که آیا برای بیمار نالترکسون از روز اول شروع شده است یا خیر. متاسفانه بدلیل پیچیدگی هایی که شروع نالترکسون در این روش دارد در برخی از موارد این دارو در روزهای بعدی برای بیماران شروع می شود که همراه با عوارض و مشکلات عدیده، عدم تحمل بیمار یا شکست سم زدائی می باشد. یکی از دلایل عمده موفقیت بالای روش فوق سریع شروع نالترکسون از روز اول است (که اگر نتوان این کار را انجام داد میزان موفقیت سم زدائی بسیار پائین می آید).

روشهای ترک اعتیاد سریع مواد مخدر

  • ترک اعتیاد سریع به روش سقوط آزاد: برخی از کمپ‌های ترک اعتیاد با بستن بیمار با طناب به تخت در زمان کوتاهی او را ترک می‌دهند. این روش که به سقوط آزاد مشهور است، معایب و خطرات زیادی در برای فرد بیمار دارد.
  • دارو درمانی: دارو‌هایی که برای ترک استفاده می‌شوند، برای مدتی جایگزین مواد مخدر می‌شوند. به همین خاطر، به مرور زمان علائم ترک و احتمال بروز نشانه‌های ترک را کاهش می‌دهند. از داروهای موثری که در ترک اعتیاد سریع استفاده می‌شوند می‌توان به متادون و B2 اشاره کرد. البته مصرف این داروها باید تحت نظر پزشک متخصص باشد.
  • روش ماتریکس: فرد معتاد در زمان درمان از روش‌های درمانی مختلفی همراه با روش ماتریکس استفاده می‌کند. از جمله این روش‌ها می‌توان به درمان انگیزشی، شناختی یا رفتاری، گروه درمانی و خانواده درمانی اشاره کرد. ترک اعتیاد سریع به روش ماتریکس نیاز به حضور چند روز در هفته و چند ساعت در مرکز درمانی مورد نظر دارد. در این روش، بیمار نیاز به بستری در مراکز ترک اعتیاد را ندارد و می‌تواند در کنار زندگی عادی خود درمان شود.
  • روان درمانی: این روش، بهترین روش ترک اعتیاد سریع محسوب می‌شود. مخصوصا اگر در کنار درمان‌های پزشکی صورت گیرد. حضور دائمی یک روانشناس یا یک متخصص در زندگی بیمار، احتمال بازگشت به مصرف مواد مخدر را به حداقل می‌رساند. این روش موفقیت درمانی بالایی دارد، چرا که مرحله به مرحله پیش می‌رود و به فرد آموزش داده می‌شود. از مزیت‌های این روش این است که فرد بعد از ترک کردن به زندگی عادی خود بر می‌گردد و به روابط خود بهبود می‌بخشد.

عوارض داروی نالترکسون تا چه حد جدی است؟

داروی نالترکسون در فردی که مبتلا به اعتیاد به مواد مخدر می باشد علائم بسیار شدید سندرم محرومیت را ایجاد می نماید که کنترل آنها اغلب بسیار دشوار بوده و بعضاً با خطرات جدی روبرو می باشد. ولی این دارو در افرادی که سم زدائی شده اند ندرتاً عوارضی را در پی دارد که هیچ یک جدی نمی باشند. مهمترین عارضه ای که در ارتباط با نالترکسون مطرح می باشد افزایش آنزیم های کبدی است که بسیار نادر بوده و در عین حال عارضه مهمی نمی باشد، بدلیل اینکه نالترکسون بدون آنکه به سلولها یا بافت کبدی آسیبی برساند سبب افزایش این آنزیم ها می گردد و برخلاف بعضی از داروها که هپاتیت و آسیب کبدی به همراه دارند چنین عارضه ای در مورد نالترکسون مطرح نمی باشد.

افزایش آنزیم های کبدی با آزمایش خود بطور دوره ای مشخص می گردد و در صورت بروز با قطع دارو به حد طبیعی بازمی گردد. لازم به ذکر است بسیاری از بیماران مبتلا به اعتیاد در زمان مراجعه به درمان، آنزیم های کبدی بالا دارند که پس از اقدام به درمان و شروع نالترکسون آنزیم های کبدیشان به حد طبیعی بازمی گردد.

بیشترین سوالات سرچ شده در گوگل

اعتراف کنید که مشکلی وجود دارد. اول از همه، باید بپذیرید که مشکلی دارید و بدانید که سزاوار کمک برای اعتیاد هستید.
به کسی پاسخگو باش.
ورزش.
ترک عادت
درمان شناختی رفتاری (CBT).
یک سرگرمی جدید کشف کنید.
خودت را دوست داشته باش.
اثرات مضر اعتیاد به الکل یا مواد مخدر را یادداشت کنید

چندین دارو در درمان اعتیاد به مواد افیونی، الکل یا نیکوتین در بزرگسالان مؤثر هستند، اگرچه هیچ یک از این داروها توسط FDA برای درمان نوجوانان تأیید نشده است.
 
این تغییرات در مغز شما می تواند ترک سیگار را دشوار کند، اما مهم است که به یاد داشته باشید که اعتیاد قابل درمان است. با برنامه و منابع مناسب، بهبودی امکان پذیر است. خبر خوب این است که می توانید ترک کنید، اگرچه این یک روند پیچیده است.
 

آزمایشات مربوط به اعتیاد به مواد مخدر تا چند روز پس از اقدام سم زدائی منفی می شوند؟

آزمایشات فوق معمولا از ۲ تا ۱۰ روز پس از قطع مصرف مواد مخدر منفی می شوند. در روش فوق سریع هر چند مواد مخدر از روز اول از سطح سلولها پاک می گردند ولی از آنجائی که دفع این مواد عمدتاً وابسته به دفع کبدی آنها از بدن می باشد این روش تاثیر زیادی در تسریع منفی شدن تستهای آزمایشگاهی فوق ندارد.

لازم به ذکر است متاسفانه تستهای آزمایشگاهی فوق در برخی موارد منفی یا مثبت کاذب داشته و از این رو به تنهایی اعتبار زیادی ندارند. مواردی که انگیزه شان از مراجعه به درمان تنها منفی شدن تستهای آزمایشگاهی می باشد متاسفانه پیش آگهی خوبی نداشته و اغلب همراه با عود زود هنگام می باشد و پزشک در این موارد می بایست دقت بیشتری در پذیرش بیمار داشته باشد.

آیا روش خاصی از سم زدائی وجود دارد که از عود اعتیاد پیشگیری نماید؟

خیر. درمان اعتیاد(به درمان اعتیاد) بطور کلی به دو بخش درمان وابستگی جسمی (سم زدائی) و درمان وابستگی روانی تقسیم می شود. البته درمان مراحل جزئی تری را نیز شامل می شود (از جمله مشاوره انگیزشی در ابتدای درمان که حداقل یکساعت بطول می انجامد و …) که در راستای یکی از بخشهای دوگانه فوق می باشند. سم زدائی با هر یک از روشهای علمی فوق الذکر تنها بیمار را از نظر علائم جسمی یا روانی سندرم محرومیت کنترل می نماید و تاثیر مشخصی در درمان وابستگی روانی به تنهایی ندارد. از این رو روش سم زدائی فوق سریع به تنهایی تاثیر و برتری مشخصی در پیشگیری از عود اعتیاد ندارد و نمی تواند جایگزین مراحل درمانی دیگر در این زمینه شود.

البته روش سم زدائی فوق سریع از این نظر که داروی نالترکسون سریعتر برای بیماران شروع می گردد و بیماران سریعتر از نظر جسمی بهبود می یابند می تواند به بیماران کمک نماید تا با شرایط بهتر و مطمئن تری بتوانند به درمان و مبارزه با وابستگی روانی خود بپردازند.

اگر در تهران حضور دارید و هنوز برای درمان اعتیاد خود اقدامی نکرده اید، توصیه می کنیم که حتما از طریق یک کلینیک ترک اعتیاد تهران (به کلینیک ترک اعتیاد تهران) مراحل مربوط به درمان خود را انجام دهید. در حال حاضر تعداد بسیار زیادی از کلینیک های ترک اعتیاد در تهران وجود دارند که خدمات مختلفی را به خانواده های فرد معتاد و خود فرد معتاد ارائه می کنند.

سوالات متداول روش های درمان اعتیاد

علیرغم اینکه اعتیاد یکی از پیچیده ترین بیماریها می باشد چنانچه فرد تمایل واقعی به درمان داشته و این امر برایش ارزشمند باشد و با روش درست به پیش رود قطعا درمان می گردد ، در حالیکه در مورد برخی از بیماریها متاسفانه چنین مسئله ای دیده نمی شود.

درمان وابستگی جسمی به مواد مخدر که اصطلاحا سم زدائی نامیده شده و در جامعه به ترک اعتیاد معروف است در مواردیکه بیمارتحت ارزیابی صحیح پزشکی و آزمایشات لازم انجام نگرفته و یا استانداردهای مراقبتهای پزشکی و پرستاری رعایت نشود می تواند با خطرات جدی همراه باشد، در غیر اینصورت سم زدائی سلامتی فرد را مورد تهدید قرار نمی دهد. سم زدائی از نظر علمی عبارتست از بکار بردن روشهایی که به بیمار کمک نماید تا دوره ترک را با حداقل علائم و بطور کنترل شده و بی خطر پشت سر گذارد.

لازم به ذکر است ترک الکل خطرات بیشتری نسبت به ترک مواد مخدر داشته و حتی با رعایت استانداردهای پزشکی امکان تشنج، کوما و مرگ وجود دارد.

این روش حدود ۸ تا ۱۰ روز بطول می انجامد و درطی مدت فوق با استفاده از داروهای غیر مخدر مختلف علائم جسمی بیمار کنترل می گردد. در طی روزهای اول سم زدایی معمولا از داروهای بیشتری استفاده می گردد و پس ازآن داروهای مصرفی کاهش یافته ومعمولا ظرف مدت ۱۰ روزاغلب آنها قطع می گردند.

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *